در راستای اهداف ارتقای فن آوری کیفی روغن زیتون سرکار خانم دکتر لادن رشیدی ریاست محترم کارگروه فناوریهای زیتون و شیمی ترکیبات دارویی در انجمن گیاهان دارویی ایران، از سه طرح تحقیقاتی، به منظور کنترل و ارتقاء کیفی این فرآورده در پژوهشگاه استاندارد- آزمایشگاه روغن ها و چربی های خوراکی با همکاری معاونت امور باغبانی- دفتر طرح زیتون و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فن آوری در راستای ارتقاع فرآوری زیتون شروع به فعالیت کرده است مصوب شده اطلاع رسانی کردند. ایشان افزودند که این سه طرح تحقیقاتی با عناوین زیر، مصوبه شورای پژوهشی پژوهشگاه استاندارد و معاونت امور باغبانی – دفتر طرح زیتون، در حال انجام است:
- استخراج و تعیین مقدار آنتی اکسیدانهای موجود در برگ ده واریته ایرانی گونه Oleaeuropaea.
- تعیین حد مجاز و اندازه گیری مقدار سموم هالوژنه (هیدروکربن های حلقوی هالوژنه) درمیوه و روغن زیتون.
- شناسایی و تعیین مقدار آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در میوه، روغن زیتون وروغنهای پرس سرد.
در راستای تست ارگانولپتیکی در فراوری های روغن زیتون دو استاندارد ملی ارزیابی حسی روغن زیتون با استفاده از مراجع معتبر: استانداردهای شورای بین المللی زیتون (IOC)، و همکاری برخی از اساتید و کارشناسان محترم سازمان های دولتی، دانشگاهیان و مسئولان کنترل کیفی کارخانجات تولید کننده زیتون تدوین شد. عناوین این استانداردها به شرح زیر است:
1-روغن زیتون – ارزیابی حسی – روش آزمون به شماره 18689: 1393
2- ارزیابی حسی روغن زیتون- راهنمای انتخاب، آموزش و پایش ارزیابان مهارت دیده روغن زیتون بکر، در حال چاپ
ترجمه وتدوین: ستار طهماسبی انفرادی؛ رضا اسدی؛ نغمه عزیزیی
روغن زيتون فرابكرعصارهمیوه تازه استخراجي از ميوه زيتون است. مانند عصاره میوه های دیگر؛ تازگي و كيفيت طعم روغن زيتون با گذشت زمان كاهش مي يابد و میزان زوال آن تحت تاثير نوع بسته بندي آن قرار می گیرد. براي به حداکثر رساندن ماندگاري پایدار مواد نگهداری مطلوب است که از نفوذ هوا و نور جلوگيري نموده و روغن بايستي در جاي تاريك و در دماي 16-18درجه سانتیگراد (61-64 درجه فارنهایت) نگهداري شود. جدول شماره يك نشان مي دهد كه چگونه تركيبات شيميايي در روغن زيتون بر ماندگاري آن تاثير مي گذارند.